Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen, Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği (VERİMDER) tarafından düzenlenen Anadolu Buluşmaları toplantısına katıldı. Burada konuşan Başkan Büyükeğen, KSO’nun işletmelerdeki enerji verimliliğini artırmaya yönelik yaptığı çalışmaları anlattı.
Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği (VERİMDER) ve Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi işbirliğinde düzenlenen Anadolu Buluşmalarının açılışında konuşan Başkan Büyükeğen, Konya’nın sanayideki üretim gücünü anlatarak, şehrin 12 organize sanayi bölgesi, 100’e yakın sanayi sitesi, muhtelif yerlerde kurulan fabrikalar ve güçlü yatırım ve üretim iştahı ile Marmara Bölgesi’ne alternatif bir sanayi merkezi olduğunu söyledi. Yıllık 3,2 milyar dolar ihracatın yüzde 97’sini sanayi mamullerinin oluşturduğuna dikkat çeken Büyükeğen, “İstanbul, Ankara ve Bursa’nın ardından Türkiye’nin 4. büyük makine ihracatçısıyız. Savunma sanayi ihracatında Türkiye’de ilk 4’teyiz. Otomotiv endüstrisinde de Türkiye’nin 7. büyük ihracatçısıyız. Son 5 yılda, kilogram başına düşen ihracat tutarımızı yüzde 34.4’lük artışla 1,63 dolardan 2,06 dolara çıkarmayı başardık. Düşük teknolojiden önemli oranda çıkmış, orta-yüksek teknoloji odaklı bir sanayi alt yapısı inşa etmiş bir sanayi şehriyiz. Bugün toplam sanayi üretimimizin yüzde 46,6’sı orta-yüksek teknolojiden oluşuyor” dedi.
KSO, enerji verimliliğini önceleyen çalışmalar yapıyor
Konuşmasında ülkemizin ve Konya’nın çok ciddi verimlilik açığı olduğunu kaydeden Başkan Büyükeğen, enerji başta olmak üzere üretimde, yapılarda, insan kaynağında ve her alanda verimlilik açığı olduğunu belirtti. Konya Sanayi Odası olarak bu dönemde işletmelerin enerji verimliliklerini artırmaları için çalıştıklarını dile getiren Büyükeğen, şunları söyledi: “Konya Sanayi Odası olarak, KOP Kalkınma İdaresi Başkanlığımız ile birlikte yaklaşık bir yıl önce Enerji Verimliliği Mobil Etüt Aracı Projesi’ni hayata geçirdik. Bu aracımız ile sanayi tesislerimize, kamu kurum ve kuruluşlarımıza giderek, enerji verimliliği ölçümleri yapıyoruz. Enerji Verimliliği Mobil Etüt Aracımızla, şu ana kadar 30 firma ve kuruluşumuzda enerji ölçümleri yaptık. Yaptığımız bu ölçümler ile firmalarımıza, 50 milyon lira tutarında, toplam amortisman süresi 1 yıldan az olan 2 bin 402 TEP enerji tasarrufu imkanı sunduk. 8 bin 769 ton karbon salınımının da önüne geçmiş olduk. Bu çalışmalarımızın endüstride sürdürülebilirliğini sağlamak için ise, ölçüm yaptığımız işletmelerden 21 personele Enerji Yöneticisi eğitimleri aldırdık. Ayrıca Konya Sanayi Odamıza, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan ilimizde ve bölgemizdeki tek Enerji Verimliliği Danışmanlığı-EVD yetkisini aldık. Bu yetki ile üyelerimize, enerji yönetimi ile ilgili danışmanlık yapıyoruz. İnşallah bu çalışmalarımızı da sürdüreceğiz.”
Programın devamında, Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde, VERİMDER Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz ve ZeroBuild Summit Direktörü ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gamze Karanfil Kaçmaz, sunumlarını gerçekleştirdi.